Az én kenderem és a te kendered

Az én kenderem és a te kendered

Terpének a kannabiszban, a mircén

2024. július 24. - KenderM

mircen.jpgA kanabiszban több mint 200 féle terpén található, de a leggyakoribbak hatása érint bennünket leginkább.

Vegyük őket sorba.

Például jól ismert, a és leggyakrabban illetve legnagyobb koncentrációban megtalálható terpén a kannabiszban, a mircén.

A mircén legnagyobb mennyiségben a komlóban, a mangóban, a babérlevélban és a citromfűben és  a kannabiszban található meg. Az illata változó, de általában gyógynövényszerű, balzsamos, gyökeres és fűszeres aromaként írják le. A mircén szerepet játszik más terpének kialakulásában, és szinergizálja más terpének antibiotikus erősségét.

A szinergia görög eredetű szó, amely együttműködést jelent. "Az együtműködő részek eredményessége erősebb, mint  mint a különálló részek eredménye" - Wikipédia

A mircén számos terápiás hatása ismert, izomlazító, fájdalomcsillapító, antidepresszáns, és gyulladáscsökkentő. A limonénhez hasonlóan szabályozza más terpének és kannabinoidok hatását, (hasonlóan, mint a CBD a THC-t)

A mircén antiszeptikus, antimikrobális és antioxidáns hatást is mutat.  

További gyógyászati tulajdonságai jól ismertek, leginkább fájdalom és gyulladás kezelésére használják. Mivel szellemileg és fizikailag is nyugtató hatása van, kannabinoidokkal és más terpénekkel együtt jót tesz az álmatlanságban szevedőknek, pszichózis és izomgörcsök kezelésére is alkalmazzák. 

Tehát a mircén gyógyászati alkalmazásai:

  • Fájdalomcsillapító (CBD-vel ésTHC-val)
  • Antibakteriális - elpusztítja a baktériumokat
  • Gyulladáscsökkentő (CBD-velésTHCA-val)
  • Altató hatású (THC-val)
  • Antimutagén (CBD-vel, CBG-vel)
  • Antipszihotikus (CBD-vel és linaoolal)
  • Görcsoldó (THC-val, CBD-vel)

Végül, de nem utolsó sorban kutatások folynak és megbizonyosddtak róla, a terpének hőre érzékenyek, tehát kender virág használat esetében érdemes az alacsonyabb hőfokot előnybe részesíteni, felhasználáskor.

Nem bizonyítot, de gyakori tapasztalat, hogy az a terpén hasznos számunkra, amelynek az illata kellemes érzést vált kibennünk.

 

Forrás: https://orvosikannabisz.com/tudomany/hatoanyagok/terpenek-tudomany/terpen-profil-mircen/   https://www-healthline-com.translate.goog/health/cannabis-terpenes? https://www-sciencedirect-com.translate.goog/topics/chemistry/terpene? https://emedicine-medscape-com.translate.goog/article/818675-overview/? 

A bejegyzés trackback címe:

https://kendert-termesztek-belteren.blog.hu/api/trackback/id/tr3218453621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása