Az én kenderem és a te kendered

Az én kenderem és a te kendered

Terpének a kenderben, limonén

2024. július 27. - KenderM

limonen.jpgA kanabiszban több mint 200 féle terpén található, de a leggyakoribbak hatása érint bennünket leginkább. Vegyük őket sorba.

Mindeki számára jól ismert terpén - lehet nem is tud róla - a limonen.

A limonén is egyik fő, és gyakori terpén, D-limonén, vagy L-limonén néven is ismert, több százféle élelmiszerben megtalálható, tipikus citrusos, édeskés, de mégis fanyar illatal. Legnagyobb mennyiségben a citrusfélék héjában fordul elő, de a mi kenderünk (Canabis Sativa) is jócskán tartalmazza.

A limonén terpén szélés skálán felhasznált terpén, legyen az parfüm, tisztítószer, élelmiszer, vagy akár gyógyszer.

A limonénnek terpénnek többféle gyógyászati hatásai említhető, mint pl.a fogyás, az emésztés segítése, de komoly harcot vív a felszaporodott gombák ellen az élő szervezetben, tehát gombaellenes szerként is kiváló.

A limonén terpén képes az immunrendszert stimulálni, jó hatással van a depresszióra, szorongásra.

A szárított kender virág tömegének 1-2%-át teszi ki, míg a CBD és a THC 10-30%-nál mozog. Tehát a kender virág komoly mennyiségű limonént tartalmaz.

Megemlítendő még egyes allergiát kiváltó hatás is, pl. kozmetikumokban, ebben az esetben az irritáció kockázata közepes.

A limonén gyógyászati alkalmazásai:

  • Antidepresszáns  (CBD-vel és a CBG-vel)
  • Gombaellenes  (CBC-vel és a CBG-vel)
  • Gyulladáscsökkentő
  • Gátolja a rákos sejtek növekedését (THC-val, a CBD-vel és a CBG-vel)
  • Enyhíti a szorongást (CBD-vel)
  • Csökkenti a savas refluxot
  • Immunostimuláns

A limonén terpén különöző hatásairól folymatosan folynak a kisérletek, a kutatások. 2012-ben közzétett tanumány (Brain Research) a szorongás elleni kisérletekről tesz bizonyságot, míg szintén 2012-ben végzett kisérlet rágcsálókon,  az antidepresszáns hatást vizsgálta. 

2010-ben végzett tanulmány  a limonén terpén gyulladáscsökkentő hatását bizonyítja. míg 20102-ben megállapították, hogy a limonén terpén olan erősen csökkenti a gyulladást, hogy kemopreventív hatásából következően akár vissza is fordíthatja a rákos állapotot.

Forrrás:

http://theleafonline.com/c/science/2014/09/terpene-profile-limonene/
https://www.leafly.com/news/cannabis-101/what-is-limonene-and-what-are-the-benefits-of-this-cannabis-terpe   

https://www.sigmaaldrich.com/HU/en/product/sigma/

A bejegyzés trackback címe:

https://kendert-termesztek-belteren.blog.hu/api/trackback/id/tr9118454971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása