Az én kenderem és a te kendered

Az én kenderem és a te kendered

Mi a különbség a THCV és a THC között?? A THCV is étvágycsökkentő?

2024. augusztus 21. - KenderM

A THC (tetrahidrokannabinol), és a  THCV (tetrahidrokannabivarin), kannabinoidok, amelyek köcsönhatásba lépnek a a szervezetünk endokannabinoid rendszerével, és kisebb, nagyobb pszihoaktív hatást váltanak ki.

Azt hinné az ember, hogy sok-sok közös vonásuk van, hiszen a nevük majdnem egy, de nem. Különböző molekulákból származnak, különbözőek a hatásaik, és különböző mennyiségben fordulnak elő a kannabiszban.

A THC, mint a kannabinoidok nagy része, CBGA-ból alakul ki, míg a THCV kialakulási molekulája CBVGA. Nagyobb dózisban a THCV a THC-hez hasonló hatást mutathat. De döntő fontosságú, bizonyíték van arra is, hogy a THCV alacsonyabb dózisban képes csillapítani a THC néhány kevésbé kívánatos hatását, amelyet a CB1 receptorok közvetítenek. Például a pszihoaktivitás, és a fokozódó étvágy.

Mint a kannabinoidok esetében a a THCV mennyisége a kannabiszban változó, genetika függő, de a termesztők mindent elkövetnek a növények keresztezésekor hogy megemelt THCV tartalmú növényt tudjanak létrehozni. 

A THCV a THC-vel szemben éppenhogy nem bódít, hanem inkább energiát ad, szinte felturbóz. A CB1 receptrotok gátló képessége miatt a THCV nagyon jó étvágycsökkentő, így az elhízás elleni küzedelemben egy fontos momentum lehet ez a kannabisz összetevő.

Az is kiderült, hogy a THCV magasabb dózisú adagolása befolyásolja a vércukoszint szabályozást, csökkentheti a szervezet inzulinrezisztanciáját. A THCV új, terápiás szer lehet a 2-es tipusú cukorbetegség esetében, mivel a vegyület javítja a hasnyálmirigy sejtek működését.

Jól dokumentált a THCV gyulladáscsökkent szerepe is, illetve az epilepsziás rohamok esetében kiváló görcsolódként működik a THCV.

Összefoglalva a THCV szintetikus előállítása igen fontos mozzanat, hiszen magában a kannabisz növényben minimális a THCV előfordulási aránya. Viszont fontos összetevő, mert a THC hatásaival szinte ellentétesen működve nem bódít, de számos pozitív egészségügyi hatást bizonyít.

thcv.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kendert-termesztek-belteren.blog.hu/api/trackback/id/tr818470759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása