Az én kenderem és a te kendered

Az én kenderem és a te kendered

Terpének a kenderben, pinén, kariofillén

2024. augusztus 03. - KenderM

pinene.jpg

A kanabiszban több mint 200 féle terpén található, de a leggyakoribbak hatása érint bennünket leginkább. Vegyük őket sorba.

A pinén terpén ismét sok-sok növényben játszik domináns szerepet, alfa-pinén, és béta pinén néven.

A kenderben az alfa-pinén terpén az egyik nagyon fontos terpén. De megtalálhatjuk természetesen a  tűlevelűekben, a rozmaringban is. 

Az alfa-pinén terpén illata a fenyő és a rozmaring aromájához hasonlít, míg a béta-pinén a komlóhoz, és a bazsalikom illatához hasonlítható. Utóbbi a kaporban, petrezselyemben is fellelhető.

Tapasztalatok alapján kiderült, hogy a pinén hörgőtágító hatású lehet, növeli a légáramlást a tüdőben, és segít az olyan betegségek esetén, mint az asztma. Sok terpénhez és kannabinoidhoz hasonlóan a pinén is fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő, így hasznos a krónikus fájdalomtól szenvedők számára. A pinén segít a rák elleni küzdelemben, mivel serkenti az apoptózist és antiproliferatív hatású. A pinén antioxidáns, és úgy tűnik, hogy segíti a memória megőrzését.

A Pinén gyógyászati alkalmazásai:

  • Fájdalomcsillapító
  • Antibakteriális (CBG-vel és a CBD-vel) 
  • Gyulladáscsökkentő (CBD-vel szinergiában)
  • Antiproliferatív 
  • Antioxidáns 

A pinén terpénnel kapcsolatban máig folynak kutatások, de a 2012-ben végzett kutatások eddig a legmeghatározóbbak e téren. 

A kutatók azt találták, hogy a pinénnek gyulladáscsökkentő hatása van a szabályozott AP-ra. Ethan Russo, a GW Pharmaceuticals-szal dolgozó kannabiszkutató 2011-es tanulmánya megerősítette a pinén gyulladáscsökkentő hatásának megértését. 2014-ben a pinént újra megvizsgálták, hogy meghatározzák gyulladáscsökkentő képességét emberekben, és azt találták, hogy potenciális jelöltlehet egy új osteoarthritis elleni gyógyszernek. Ez azt jelenti, hogy a pinénben gazdag kannabisz segíthet az ízületi gyulladásban, de nyilvánvalóan ez a lehetséges alkalmazás további tanulmányozást igényel.

Egy 2007-es tanulmány, amely a pinént mint a fertőző endocarditis lehetséges kezelését vizsgálta, mind az alfa-, mind a béta-pinént hatékony antimikrobiális szernek találta. Egy 2012-es tanulmány nagy vonalakban megvizsgálta a pinén szerepét a bakteriális fertőzések kezelésében, és hatékonynak találta, és a hatásossága az érintett baktériumoktól függően változik.

Egy 2013-as tanulmány, amely a neuroblasztóma sejtekre gyakorolt hatását vizsgálta, megállapította, hogy a pinén csökkentette a rákos sejtek proliferációját. Legutóbb azt mutatták ki, hogy a pinén a hepatoma carcinoma okozta károk mérséklésében is hasznos, és potenciális daganatellenes gyógyszerként is életképes.

A Taming THC tanulmány a pinén azon képességét is feltárta, hogy az acetilkolin-észteráz gátlása révén javítja a memóriát, és segít a memória megőrzésében.

A kariofillén ismét egy fontos,és ismert terpén fajta, amely domináns a feketeborsban, előfordul a rozmaringban, a komlóban, a szegfűszegben, és természetesen a kannabisz virág illóolajában is. A kender, a kannabisz virág illatát ez a terpén adja. A kutatók a kariofillént úgynevezet "étkezési kannbinoidnak" nevezték el, mivel mivel sok kulináris gyógynövényben, fűszerben szerepel. Tehát étkezésünk során is módosíthatuk a kariofillén tartalom növelésével a az endokannbinoid rendszert.

A kariofillén gyógyászati alkalmazásai:

  • Antioxidáns
  • Idegvédő
  • Antibikrobiális
  • Gyomorvédő
  • Görcsoldó
  • Gyulladáscsökkentő

Akutatások eredményeként bejelentették a tudósok, hogy a kariofillén lehet a szorongás és a depresszió jövőbeni kezelésének kulcsa. A kutatók azt tapasztalták hogy a kariofillén beadása csökkentette a szorongás, a depresszió és a kényszeres viselkedés szintjét. A cikk szerzői ezeket a hatásokat a terpén azon képességének tulajdonítják, hogy kötődni tud a CB2 receptorhoz - ahhoz a helyhez, amely kapcsolatban van a szorongással és depresszióval. A kariofillén - és affinitása  a CB2 receptorhoz - a gyulladás és a neuropátiás fájdalom csökkentéséhez is hozzájárulhat. A karofillén azonban a korai fázisban lévő gyulladásra nem volt hatással. A neuropátiás fájdalom tekintetében a kariofillén képes volt csökkenteni a hőmérséklet és a gerinc ideggyulladása által okozott forróságot. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az eredmények tanulsága szerint az étrendi tényezők fontos szerepet játszhatnak ezen körülmények modulálásában.

 

Forrás: 

https://cannabisaficionado.com/beta-caryophyllene/   

https://doi.org/10.1016/j.euroneuro

https://doi.org/10.1016/j.yebeh

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kendert-termesztek-belteren.blog.hu/api/trackback/id/tr7618459649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása